Zavrieť

Výskum a vývoj vo svete veľkonočných dobrôt

Ušetrite s nami na daniach vďaka superodpočtu na výskum a vývoj > Aktuality > Aktuality > Výskum a vývoj vo svete veľkonočných dobrôt
Aktuality
27/03/2024

Výskum a vývoj vo svete veľkonočných dobrôt

Veľká noc je obdobím, kedy sa stretávame s rodinou a priateľmi, ale aj s neodmysliteľnými dobrotami, ktoré nám dodávajú radosť a spájajú nás s tradičnými chuťami a vôňami. Ako vo svete veľkonočných sladkostí, tak aj v potravinárskom odvetví sa technológie neustále menia a vyvíjajú. Vďaka výskumu a vývoju prinášajú nové chutné produkty aj do tohto sviatočného obdobia.

Nové ingrediencie, staré tradície

Vďaka výskumu a vývoju máme možnosť objavovať nové ingrediencie a techniky, ktoré umožňujú tvorbu inovatívnych veľkonočných dobrôt. Napríklad, v posledných rokoch sa objavili nové druhy čokolády založené na alternatívnych sladidlách a rastlinných zdrojoch tuku, čo ponúka možnosti pre ľudí s rôznymi obmedzeniami. Okrem toho, výskum aromatických prísad umožnil výrobcov sladkostí experimentovať s novými kombináciami chutí, čo vedie k vytvoreniu unikátnych veľkonočných pochúťok.

V rámci vývojových projektov v oblasti potravinárstva sa v našej praxi najčastejšie stretávame s týmito:

  • Inovatívny spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou.
  • Netradičná receptúra výrobku.
  • Neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny.
  • Obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.

Zdravie a pohoda

S narastajúcim záujmom o zdravý životný štýl sa VaV zameriava aj na zlepšenie nutričných vlastností veľkonočných dobrôt. Výrobcovia sa snažia znižovať obsah cukru a tuku vo svojich výrobkoch, pričom stále zachovávajú autentickú chuť a kvalitu. Vďaka pokroku vo výskume potravinárskych technológií sa nám dnes dostávajú do rúk veľkonočné sladkosti s nižším obsahom kalórií a zároveň sú plné chuti a radosti.

V potravinárstve prebiehajú mnohé zaujímavé vývojové projekty. Či sa jedná o nové mliečne produkty, nové chute, zmenu správania pri použitý nových obalov, alebo aj výskum alternatívnych zdrojov produktov, akým je v súčasnosti napríklad bezmäsité mäso.

Kreativita a umenie

Výskum a vývoj neustále posúva hranice výtvarnej stránky veľkonočných sladkostí. Inovatívne formy, farby a dizajny prispievajú k estetickému zážitku a tvoria umenie samé o sebe. S použitím pokročilých technológií a precíznych výrobných metód sa výrobcovia snažia vytvárať sladkosti, ktoré nielenže chutia dobre, ale aj vyzerajú ako malé umelecké diela.

Trendom VaV v potravinárstve sú alternatívne obalové materiály. Od použitia anorganických látok, ktoré budú zdravotne nezávadné, až po balenie do jedlých obalov, kde by mohli byť dávkované mnohé fermentované ovocné šťavy.

Udržateľnosť a zodpovednosť

Inovácia a vývoj v potravinárstve kopíruje očakávania spotrebiteľov a je v súlade s aktuálnymi trendmi, ktoré sa sústredia hlavne na udržateľnosť pri každom kroku spracovania a výroby potravín, na rozšírenie portfólia produktov pre ľudí s rôznymi intoleranciami alebo pre tých, ktorí preferujú skôr výrobky na rastlinnej báze/rastlinného pôvodu, vegetariáni/vegáni.

Rovnako je v dnešnej dobe dôležité nielen tvoriť chutné veľkonočné dobroty, ale aj mať na pamäti ich vplyv na životné prostredie. Výskum a vývoj v oblasti udržateľných výrobných postupov a obalových materiálov pomáhajú výrobcom minimalizovať svoj ekologický odtlačok a zabezpečiť, že naše veľkonočné oslavy neubližujú planéte.

Ušetrite na výskumno-vývojových projektoch! Experti z nášho tímu za Vás vyriešia:

Superodpočet na výskum a vývoj
Revízia odpočtu na výskum a vývoj
Dotácie EÚ pre firmy
Osvedčenie o spôsobilosti vykonávať VaV
Patent box
Inovačný manažment
Audit pripravenosti na kontrolu odpočtu na VaV

Ak máte záujem o bližšie informácie, neváhajte a kontaktujte nás.

Inšpiratívne príbehy inovatívnych firiem – stiahnite si bezplatnú brožúru plnú inšpirácie.
Ste na sociálnej sieti LinkedIn? My tiež! Sledujte aktuálne informácie na  LinkedIn ikona Ayming.

Zobraziť komentáre

Nekomentované

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *