Prebieha potravinová revolúcia. Ovplyvňuje nárast elektronického obchodu, donášok domov, krabičkového stravovania a zavádzanie nových chutí, formátov a módnych trendov v rýchlo sa meniacom svete balených potravín.
Hoci tieto trendy môžu byť vnímané ako rušivé, revolúcia je omnoho zásadnejšia a ďalekosiahlejšia. Je poháňaná výraznými zmenami v technológiách, prírodnom svete a potrebami ľudí a ich populácie.
Vo vyspelých krajinách a medzi rastúcimi strednými triedami rozvojového sveta poháňa spotrebiteľská sila dopyt po zdravšej strave, vrátane alternatív k mäsovým a mliečnym výrobkom. Rozkvet inovácií v potravinárskych technológiách a agrotechnológiách umožňuje a zároveň reaguje na tento posun, pričom rastie trh s rastlinnými alternatívami, neresením vzniká nová kategória proteínov pestovaných v laboratóriách a pestujú sa udržateľnejšie spôsoby výroby potravín.
Zároveň pôsobia dve ďalšie mocné a vzájomne prepojené sily. Klimatická núdza a rast populácie už teraz testujú globálny potravinový systém až po bod zlomu. Moderné poľnohospodárstvo a potravinové reťazce zintenzívňujú globálne otepľovanie a vyčerpávajú prírodný kapitál. Zvýšenie súčasných výrobných metód na nakŕmenie celosvetovej populácie s takmer 10 miliardami ľudí do roku 2050, by si vyžadovalo zdroje troch planét Zeme.
V tejto publikácii v angličtine z radu Ayming Business Insight sa dozviete:
- O vzostupe organických a rastlinných potravín
- O rozsiahlom priemysle Food & Beverage
- O mäse pestovanom v laboratóriách
- O hmyzích farmách
- A oveľa viac.